ΕΛ.Ι.Ε.Κ.

Βρίσκεστε εδώ: Home Έρευνα

Έρευνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), 1 στους 3 κατοίκους του πλανήτη πρόκειται να προσβληθεί από καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής του.

11 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 16 εκατομμύρια.

Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Ε.Σ.ΥΠ., 2006), ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου (24,4%) μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (29,4%), ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τόσο η συνολική, όσο και η κατά αιτία θνησιμότητα από καρκίνο (IARC 2008).

Η έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δόμηση ενός ισχυρού αντικαρκινικού μετώπου τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό εντάσσεται στις προτεραιότητες του 7ου Προγράμματος – πλαισίου (ΠΠ7) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης του, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου επιδιώκει να καλύψει το θέμα της έρευνας για τον καρκίνο σε μία διττή κατεύθυνση: Να αντλήσει, να δημιουργήσει και να προβάλει τα επιτεύγματα της πιο εξελιγμένης μορφής έρευνας για τον καρκίνο προς τους ειδικούς, αλλά και να μετουσιώσει τα ευρήματα της έρευνας σε απτή γνώση και θωράκιση για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.