ΕΛ.Ι.Ε.Κ.

Βρίσκεστε εδώ: Home Σχετικά με τον Καρκίνο Έλεγχος συμπτωμάτων στο Διαδίκτυο. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Έλεγχος συμπτωμάτων στο Διαδίκτυο. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Έλεγχος συμπτωμάτων στο Διαδίκτυο

Της Αδαμαντίας Νικολαΐδη

 Όλοι μας αναζητούμε στο Διαδίκτυο πληροφορίες για πληθώρα καθημερινών προβλημάτων. Αναζητούμε λύσεις και βρίσκουμε απαντήσεις «ειδικών» που εγγυώνται τα καλύτερα αποτελέσματα. Και σίγουρα όλοι μας έχουμε την εμπειρία της απογοήτευσης όταν τα δεδομένα που βρίσκουμε δεν επαληθεύονται ή μας οδηγούν σε λάθος δρόμο.

Φανταστείτε πόσο σοβαρότερες είναι οι συνέπειες λανθασμένων πληροφοριών όταν αυτές αφορούν την υγεία μας.

Η πανσπερμία πληροφοριών στο Διαδίκτυο προσελκύει τους ασθενείς καθώς ψάχνουν να βρουν τις αιτίες των συμπτωμάτων τους αλλά και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει κατά την αναζήτηση συμπτωμάτων στο Διαδίκτυο είναι τεράστιος. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η καταγραφή συμπτωμάτων δεν μπορεί να οδηγήσει τις περισσότερες φορές σε σωστή διάγνωση, γιατί η διαφορική διάγνωση δεν αποτελεί μια θεωρητική αλλά μια δυναμική διαδικασία. Μια διαδικασία όπου η προσωπική επαφή ασθενούς και γιατρού είναι προαπαιτούμενο για να προκύψει το σωστό αποτέλεσμα, καθώς απαιτείται σωστή και λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση του ασθενούς.

Επιπλέον όταν ψάχνουμε στο διαδίκτυο την αιτία των συμπτωμάτων που εμφανίζουμε, ενημερωνόμαστε από πηγές που τις περισσότερες φορές είναι τελείως αναξιόπιστες και αποσκοπούν στην προώθηση συγκεκριμένων υπηρεσιών ή προϊόντων. Επίσης πολλές φορές πρόκειται για αναφορές ασθενών που περιγράφουν τη ατομική τους εμπειρία που καμία σχέση δεν έχει με τη δική μας, καθώς καθένας μας αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα.

Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι όταν αποφασίσουμε μετά την έρευνα μας στο διαδίκτυο να δούμε τον γιατρό, έχουμε ήδη σχηματίσει την προσωπική μας άποψη και περιγράφουμε τα συμπτώματα μας καθοδηγούμενοι απ’ αυτήν, τονίζοντας κάποια συμπτώματα μας και αποσιωπώντας άλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο γιατρός να δυσκολεύεται στην προσπάθεια της διαφορικής διάγνωσης και μερικές φορές να καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Πολλά κοινά συμπτώματα μπορεί να μαρτυρούν μια απλή ίωση, αλλά και κάτι πιο σοβαρό. Μόνο όμως ο γιατρός μπορεί να διαχωρίσει ποιο από τα δύο συμβαίνει. Η συνεχής αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών στο διαδίκτυο χαρακτηρίζεται πλέον ως cyberchondria, δηλώνοντας ότι τα άτομα αυτά φοβούνται ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια και αναζητούν τα συμπτώματα τους στο διαδίκτυο. Η ελλιπής γνώση και η εξειδίκευση των πληροφοριών οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα και εντείνουν ακόμη περισσότερο το φόβο.

Ειδικότερα η διερεύνηση συμπτωμάτων που ενδέχεται να αφορούν ογκολογικά νοσήματα πρέπει να γίνεται με ενδελεχή τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Στις περιπτώσεις αυτές η αναζήτηση συμπτωμάτων στο διαδίκτυο, μπορεί να αποβεί μοιραία λόγω καθυστέρησης στη διάγνωση, ενώ μπορεί να οδηγήσει τον ογκολογικό ασθενή σε λήψη λανθασμένων αποφάσεων όσον αφορά τη θεραπεία του. Υπάρχουν πολλά αναξιόπιστα site που διαφημίζουν ως θαυματουργές θεραπείες σκευάσματα αγνώστου σύστασης που πολλές φορές έχουν αρνητικές συνέπειες.

Ζούμε στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας του ογκολογικού ασθενούς και συνεπώς η σωστή εκτίμηση των συμπτωμάτων που θα θέσει τη διάγνωση, θα ακολουθηθεί από την κατάλληλη στοχευμένη θεραπεία. Εξατομίκευση της θεραπείας σημαίνει βέλτιστα  αποτελέσματα με αναμενόμενες και διαχειριζόμενες παρενέργειες.

Γι αυτό μην αγχώνεστε αναζητώντας στο Διαδίκτυο απαντήσεις στα όποια συμπτώματα σας. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Θα σας ακούσει προσεκτικά, θα σας καθοδηγήσει σωστά, θα καταλήξει στη διάγνωση και στη θεραπεία, γρήγορα, εύστοχα και αποτελεσματικά!

 

*Η Αδαμαντία Νικολαΐδη είναι Ογκολόγος.